Geschiedenis

KLEIN CLOWNTJE??

Dat kan!!!

Ooit had ik n klein actje. Heel simpel met 3 jongleerballetjes. Samen met de kinderen probeerden we de ballen in de lucht te houden. Tot grote hilariteit van het publiek ging het steeds mis. Dolle pret met al die ukken van 3 en 4 jaar.
Wat voor naam moest ik nou voor dit clowntje bedenken?
Ik had mij verkleed, maar moest door de zaal naar de poppenkast. Ik probeerde zo onzichtbaar mogelijk langs het publiek te lopen. Opeens riep n kindje uit het publiek die mij toch zag. " Oh kijk! Een klein clowntje!" Toen was klein clowntje geboren.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

JEANETTE KUIPER
Poppenspeelster, inspirator en initiatiefneemster, heeft al 40 jaar ervaring met het poppenspel.

Het begon in straten en op pleinen, van kerk tot kroeg en overal waar je de poppenkast kon stallen. Met de komst van de kinderen van de poppenspeelster, ging de poppenkast eventjes de kast in en werd van straat gehaald.
Al gauw werd de poppenkast in de slaapkamer opgesteld met wel 32 plaatsjes. Later in de huiskamer met 50 plaatsen. Als sardientjes in een blik opeengepakt genoot, jong en oud van het spektakel. Het theatertje barstte uit zijn voegen.

Haarlem ontdekte een sprankelend wervend poppentheater. Er kwam een muzikant bij en licht en geluid in de poppenkast. Ons eerste zaaltje werd afgehuurd. Vijf jaar lang in een aftandse ruimte onderin een flat gebouw. Gezelligheid moet je creëren en dat lukte.

Hierna kregen we een prachtige kans om tijdelijk drie maanden als antikraak in het "Grote Landhuis" van Landgoed Elswout ons theater op te zetten.


Met oude lappen maakten we draperieën. 48 Oude bioscoop stoelen konden we voor een 'n prikje van 'n oude bioscoop overnemen. Hiermee toverden we een van de salons om tot een poppentheater met de allure van de commedia dell arte. De drie maanden werden stilzwijgend verlengd en uiteindelijk hebben we maar liefst acht jaar hierin voorstellingen gegeven. Het poppentheater kreeg toen grote bekendheid in Haarlem en omgeving.

Wetende dat we eens het pand weer moesten verlaten, keek Jeannette goed om zich heen naar een andere geschikte plek. Er bleek een idyllische ruïne van een aardappel kelder te zijn op het landgoed.

Jeannette klom in de pen en schreef een fikse brief naar de gemeente Bloemendaal. Wonder boven wonder kreeg Jeannette een bericht terug. De gemeente vond het leuk als er in de voormalige aardappel kelder een poppentheater gerealiseerd zou worden. Zij waren bereid om al hun medewerking hieraan te verlenen. Ook Staatsbosbeheer was in zijn nopjes. Al geruime tijd wilden zij de aardappel kelder in ere herstellen en met deze nieuwe bestemming leek deze droom werkelijkheid te kunnen worden.

STICHTING ZILVEREN MAAN
Poppentheater de Zilveren Maan werd een eenmanszaak in 1997 en stichting "Zilveren Maan" werd opgericht.

Mede door stichting "Zilveren Maan" is het gelukt om de ruïne van de aardappel kelder van het Landgoed Elswout te restaureren en in te richten als poppentheater. Staatsbosbeheer, Poppentheater de Zilveren Maan en gemeente Bloemendaal sloegen de handen ineen. Zo kon het project praktisch en financieel gerealiseerd worden. De inrichting van het Poppentheater werd met steun van verschillende subsidies tot stand gebracht.

Met name: Gemeente Bloemendaal, VSB kunst en cultuurfonds, Prins Bernhard Anjerfonds, Ruigrokstichting, Rabobank, Stichting fonds voor de effectenhandel en niet te vergeten Jeannette Kuiper zelf.


OPENING POPPENTHEATER ZILVEREN MAAN
Woensdag 21 mei 2003.

Feestelijke opening van Poppentheater de Zilveren Maan in het nieuwe onderkomen "de aardappel kelder". Onthulling van de maan door burgemeester Snoeck Schuller van Bloemendaal.

Met een sprookjeswandeling door het in glorievolle lentebloesem geurende Elswout.

Het feest werd mede door een gast optreden van Roberta Amador met 'Poppentje' opgeluisterd. Zij is reeds bekend van televisieoptredens uit het programma van vpro 's "Villa Achterwerk".Hartelijk welkom Papa's, Mama's, Opa's en Oma's! Kinderen! IEDEREEEN, hier op onze website. Jullie kunnen alvast iets van onze sfeer proeven en alle informatie vinden. Klik daarvoor links in de kolom op de titels.

--------------------------------------------------------------------------------------------

LANDGOED ELSWOUT
Ons poppentheater bevond zich op een unieke locatie,
namelijk in " DE AARDAPPELKELDER " op het landgoed Elswout te Overveen.


Deze ligging maakte het mogelijk om een bezoek aan het poppentheater te combineren met bijvoorbeeld een wandeling, speurtocht of picknick.
Of een arrangement met een heerlijke smulpartij bij "Het wapen van Kennermerland ". Ook wel bekend als " De Stinkende Emmer".

Het landgoed Elswout is makkelijk te bereiken en heeft een ruime parkeergelegenheid. Ook met het openbaar vervoer is er een goede verbinding.

-------------------------------------------------------------------------------------------OLMENHORST
Na een feestelijke opening met Pasen bij de appelen/perenboomgaard de Olmenhorst, is het vanaf heden mogelijk om onze voorstellingen in dit gerieflijke theatertje bij u op locatie te boeken. Vinden jullie het niet mooi geworden?
Alle voorstellingen die wij in ons vaste theater in de aardappelkelder van Landgoed Elswout opvoeren, kunnen met dit theater ook uitgevoerd worden.

CROWDFUNDING VOOR HET NIEUWE THEATER
Het theater is mede middels een crowdfunding tot stand gekomen. Maar liefst gesponsord door 60 donateurs. De 4 optredens op Olmenhorst, hebben met een bezoekers aantal van 300 bezoekers, ( is het niet fantastisch ) de rest van de meeste kosten kunnen opbrengen.


NU WE UIT DE KOSTEN ZIJN, WILLEN WE DAT OOK BLIJVEN!
GRAAG KOMEN WE NAAR U TOE !

In iedere ruimte vanaf 12 meter lang, 5 meter breed en 3 meter hoog of groter, kunnen wij ons theater opbouwen en een voorstelling uitvoeren naar uw keuze.Wij denken hierbij aan theaters, kleine zalen van concertgebouwen en schouwburgen, scholen, kastelen, landgoederen met koetshuizen. Maar ook voor verenigingen en clubs. Festivals! Hierboven ziet u de ruimte in de grote Boerderij van Landgoed de Olmenhorst.

Dit kan door ons te boeken via Poppentheater de Zilveren Maan, Blekersveld 22 2051NM Overveen. tel: 0622946290 of email: jeannezilverenmaan@gmail.com. Uiteraard staan wij voor u klaar met alle informatie!

1e VOORSTELLINGEN OP OLMENHORST GESLAAGD!De lancering en feestelijke opening van het reistheater tijdens de pasen zit erop. De sfeer was goed en vrolijk. Met dans en muziek van Senzala des Santos en de middeleeuwse muziek van Hannes Kuiper en Christine Peursum werd het theater onthuld. Het publiek riep enthousiast " KRUIP UIT DE KELDER ", onder aanmoediging van Hugo Pronk, die de onthulling inleidde. U begrijpt dat hier de aardappelkelder wordt bedoeld waarin wij ons vaste theatertje hebben.
De kinderen waren opgetogen. We hoorden veel positieve berichten.

Het is een heerlijk theatertje om in te spelen. Lekker ruim! Met nieuwe decors, nieuw licht en nieuwe geluid installatie ziet en klink het allemaal prachtig. Ik ben er heel blij mee en het schept meer mogelijkheden en inspiratie.

TOEKOMST REISTHEATER
Het is nodig dat wij z.s.m. met dit theatertje gaan optreden. Ook omdat we de aardappelkelder het vaste onderkomen met zijn vaste lasten willen voortzetten.Vooral natuurlijk om hier ook mooie andere poppentheaters te laten optreden en het poppenspel een hart onder de riem te steken.

Dus beleef onze voorstellingen bij u op locatie.

Reserveren en meer info reistheater:
Dit kan door ons te boeken via Poppentheater de Zilveren Maan, Blekersveld 22 2051NM Overveen. tel: 0622946290 of email: jeannezilverenmaan@gmail.com. Uiteraard staan wij voor u klaar met alle informatie!

Reserveren en meer info:
tel: 0622946290
jeannezilverenmaan@gmail.com
www.poppentheaterdezilverenmaan.nl
HOE GAAT HET MET HET CROWDFUNDING PROJECT ?
HARTELIJKE DONATIES DOOR 25 EXTRA DONATEURS
Sluitingsdatum 2 november voor het crowdfunding project komt steeds dichter bij.

Naast de 23 donaties sinds mijn vorige nieuwsbrief over het crowdfunding project voor het pipes en drapes systeem en het licht en geluid, hebben nog maar liefst 25 nieuwe sponsors voor dit project in de buidel getast.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

WIJ KOMEN NU GRAAG MET ONS POPPENTHEATER NAAR U TOE.
HET POPPENTHEATER BOEKEN
Poppentheater de Zilveren Maan is te boeken bij u op locatie. Wij denken hierbij aan kastelen, koetshuizen, kleine theaters, scholen, buurthuizen,speeltuinen. Overal waar het theater maar opgesteld kan worden.

Dit theater is geschikt voor grotere groepen tot max. 75 a 100 personen.

Er worden echter ook voorstellingen aangeboden, kleinschalig bij u thuis, peuter/kleuter schooltjes, bso, etc.
Dit doen we dan met een kleiner aangepast theater.

Klik links op "Scholen" voor meer info betreffende de optredens op peuter, kleuter, basis of middelbare scholen.


U kunt zelf in overleg met ons de datum en tijd bepalen.
Voor prijsopgave, mogelijkheden van data en meer info stuur een mailtje naar: jeannezilverenmaan@gmail.com of bel: 0622946290Klik links op "Voorstellingen", om een keuze maken van een voorstelling in overleg.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

BINNENKORT KAN MEN HET POPPENTHEATER OOK VOOR BUITENOPTREDENS BOEKEN!

Vanwege de grote hoeveelheid vraag naar buitenoptredens, zoals festivals, straat, etc., heeft de Zilveren Maan besloten om de mogelijkheden te onderzoeken voor een weersbestendige poppenkast. Wij zijn o.a. hierdoor geinspireerd door Egon Adel, welke voorstellingen verzorgt in "Poppenkast op de Dam".

Hopelijk zien we u snel genieten bij de nieuwe poppenkast in de buitenlucht!

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

KRIJGT U ONZE NIEUWSBRIEF AL?


Aanmelden kan door te mailen naar: jeannezilverenmaan@gmail.com. Schrijf bij onderwerp "nieuwsbrief" en wij zetten u op de lijst.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Veel plezier,
Jeanne Kuiper